ADVOCATENKANTOOR

VASTERSAVENDTS
justitiepaleis

Irakees handelt in gepikte bulldozers 08/03/2000

 

 

BRUSSEL -- Hoessein M. (35), Belg van Irakese origine, leidde een bende die in België en Italië kranen, bulldozers en camions pikte voor verkoop in Jemen en Saudi-Arabië. Hij werd gisteren ter zitting voor de Brusselse correctionele rechtbank in de boeien geslagen.

Zijn ter ziele gegaan bedrijf Trans Car Company, een loods aan de A12 in Londerzeel, vormde de ideale dekmantel voor de transacties met gestolen graafmachines, betonmixers en pompen. Met zijn minnares Malika, het brein achter de zwendel, verdiende hij aan de diefstallen minstens 30 miljoen frank. Toen Hoessein, aldus zijn advocaat Yoeri Vastersavendts, eruit wou stappen stuurde Malika een gewapend commando naar zijn huis. Met geweerschoten werd hij tot orde geroepen. Trans Car Company bleef zorgen voor de broodnodige facturen voor verkoop aan het buitenland.

Gisteren stond Hoessein voor de Brusselse correctionele rechter. De 30 miljoen frank buit werd verbeurd verklaard. Daarbovenop moeten de zwendelaars aan 24 bestolenen nog eens 30 miljoen frank betalen. De boetes variëren van 200.000 tot 2 miljoen frank.

De mooie Malika bleef weg en kreeg bij verstek vijf jaar effectieve celstraf. Hoesseins rechterhand, Roberto M., kreeg drie jaar effectief.

De werknemers van Trans Car Company kenden volgens de rechter de ware toedracht van het opkuisen van de vrachtwagens. 's Nachts veranderden ze de chassisnummers. Ze werden als mededaders schuldig bevonden aan heling en bedacht met voorwaardelijke celstraffen van één tot anderhalf jaar en 100.000 frank boete. Omdat ze slechts uitvoerden wat hun baas opdroeg, moeten ze niet mee opdraaien voor de vergoeding van de burgerlijke partijen.

© 2000 Corelio

 

Bron: DE CLERQ, A., ‘Irakees handelt in gepikte bulldozers’, Het Nieuwsblad, 8 maart 2000.Van Wouwe,Eva
Terug naar overzicht
GEPUBLICEERD 17/12/2012  |  LAATST NAGEKEKEN OP 17/12/'12
Categorieën
Rechtsdomeinen
Copyright Advocatenkantoor Vastersavendts © 2011. Website in samenwerking met infinwebs
Naar bovenkant scrollen